Dunka mig gul och blå!

Kopierat från Expressen, eftersom jag tyckte det var oerhört bra skrivet!

Moralpanik har brutit ut. Låten "Dunka mig gul och blå" av Frida Muranius är förnedrande och kränkande, sägs det.

Själv tycker jag inte att låten är ett dugg märkvärdig. Till tjatiga toner sjunger en skånsk tjej om att hon raggar med sig en snubbe för en vild natt. Och? Det är en för vanlig företeelse för att jag ska reagera. Jag säger som telefonsexsäljaren Tanja Suhinina, "big deal", om innehållet i låten(Expressen 26/69.


Men innan man ens hade hunnit få låten på hjärnan utbröt fördömanden och radiocensur. Ilskna röster förenar sig mot, som det brukar heta, "den kvinnofientliga sexismen".

I torsdags diskuterades frågan även i Studio Ett i P1. Frida Muranius förklarade där att hennes låt snarare beskriver en ung tjej som gör som hon vill och känner för. "Vi kan leka hela natten", sjunger hon glatt. Inte "våldta och misshandla".

Flertalet feminister borde jubla. Men Erica Hedin, kanalchef för SR Kronoberg som är en av de stationer som inte sänder låten, gör motsatsen.

När hon pratar känns det obehagligt bekant. För några år sedan skröt exemplevis den dåvarande socialministern Berit Andnor(s) om sitt "Flicka-projekt", där unga tjejer minsann skulle få lära isg att vara oskuldsfulla med översta skjortknappen knäppt. Och på liknande sätt ger Ebba von Sydow tips om hur du undviker att bli en dålig som super och inte är tillräckligt pryd.

Moralister tolkar förstås "Dunka mig gul och blå" på värsta möjliga sätt. Erica Hedin säger med gråten i halsen att låten "devalverar människovärdet". Men snälla rara. Hur många gånger Frida Muranius än förklarar går det liksom in riktigt in. SR Kronobergs Erica Hedin och alla finfeminister vet nämligen bäst; låten är förnedrande.

Att utländska låtar, ta valfri raplåt, innehåller snuskigheter men ändå inte censureras, förklarar hon med att "det som är på svenska hör man tydligare".

I diskussionen sägs också att tjejen i låten inte har sex "med hjärtat"(fy!), och att sångare Frida måste vara "förebild". För tänk, tänk om småflickor nynnar på texten? Tänk om prostituerade (som av någon anledning antas vara misshandlade) blir kränkta? Så kommer den ultimata förklaringen. Låten handlar naturligtvis om en tjej med "trasig bakgrund"! Suck. Frida Muranius uttrycker det bäst själv: "Om kvinnor gör egna val, och om kvinnor inte gör val som andra människor gillar... om kvinnor väljer att vara prostituerade eller om en kvinna väljer att vara homosexuell eller om en kvinna är stark och står upp för det hon tycker och tänker så är det ofta en trasig bakgrund som gör henne stark".

Helt riktigt. För hade vi bytt kön på tjejen i låten hade det inte varit särskilt uppseendeväckande. En kille som vill och som är "slampig". Ingen hade försökt sig på psykoanalyser om hans tasiga barndom för att förklara varför han är obegripligt "konstig".

Så vem är det egentligen som signalerar att människor inte är lika mycket värda, Erica Hedin?

Kommentarer:

Ny kommentar:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits